Enneagram doğuştan getirdiğimiz özellikleri ele alarak bize kim olduğumuz konusunda en büyük cevabı verebilecek öğreti.
Enneagram mizaç kavramı üzerine kurulu, güçlü, gerçekçi ve dinamik bir yapıya sahip kişilik analiz sistemidir. Bu nedenle Enneagram bilmek mizaç yapısını keşfetmek için bir ön adım olacaktır.
Mizaç doğuştan getirdiğimiz özelliklerdir. Diğer deyişle huy dediğimiz bireyin psikolojik DNA sıdır.
Kişilik de mizaca bağlı oluşmaktadır. Aynı anlamlarda gibi görünse de mizaç doğuştan getirdiğimiz özelliklerimiz iken kişilik ve karakter sonradan oluşturulan özelliiklerdir.
Enneagram öğretisinin tarihçesi hakkında çeşitli görüşler ortaya atılsa da, eski sufi öğretisi olan Enneagram öğretisini Batı’ya getiren kişinin Kars doğumlu Osmanlı vatandaşı olan George Ivanovich Gurdjieff (1866-1949) olduğu konusunda fikir birliği vardır.
Enneagram öğretisini diğer kişilik analizlerinden ayıran en büyük özelliği, insanın benliği ile de ilgilenen bütüncül bir yaklaşımı olmasıdır. Enneagram öğretisi, her insanın bir özü olduğunu öne sürer. Bu öz, insanın varlığı, yaşam amacıdır ve özüne uygun yaşam formu geliştirmelidir.
Enneagram öğretisine göre; ana kişilik tipinden diğer kişiliklere hareket etmesi onu hep dinamik kılmaktadır. Kişinin stres ve güven noktaları onların, diğer kişilik tiplerine hareket etmesiyle, ana kişilik tipi dışında ok yönünde giden kişilik özelliklerini sergileme eğiliminde oldukları görülür. Kişinin bu eğilimleri tutarlı ve tanımlı bir biçimde gerçekleşir
Gurdjieff eski sufi geleneği olan enneagram öğretisinde yedi, birlik ve üç yasasını bir araya getirdi. Yedi yasası fizik yasalarından titreşim yasasıyla ilişkilidir..Birlik çemberde temsil edilir.Üç yasası üçgende bulunur.